Digitala sökare

Hos oss på FBK strävar vi efter att eleverna träna mycket på att söka sina egna svar. i och med att vi fått ipads till eleverna har vi kommit igång mer med att lära eleverna hur de på bästa sätt kan använda dessa digitala resurser. Ipads i skolan är ju så mycket mer än att bara spela spel! Även fast spelandet såklart också har sina språkutvecklande fördelar, tror vi på att visa eleverna hur de själva kan ta reda på saker de inte vet.

Mycket av arbetet med detta handlar om att visa eleverna vilka enorma resurser de har i sina modersmål för att komma vidare i sin språkutveckling. Därför uppmuntrar vi dem att använda olika översättningssidor och ordböcker online som google translate, lexin och så vidare. Detta gör vi genom att inte ge eleverna svaren utan att visa dem hur de själva kan finna dem - online.

När eleverna till exempel arbetar med sina svensböcker (vi har lite olika beroende på vilken elev det handlar om, men svenskbiten fyller sitt syfte ganska väl överlag tycker vi) har de en ipad bredvid sig. När eleven behöver hjälp försöker vi att inte förklara orden för dem i första hand. istället går vi igenom meningen med eleven och eleven får visa vilka ord han eller hon förstår. Därifrån får eleven stöd i att försöka sätta de delar som redan är förståeliga i ett sammanhang för att försöka lista ut det ord/de orden som inte förstås. Därefter får eleven översätta ordet till sitt modersmål och sedan kan vi prata om hur meningen hänger ihop. Detta fungerar väl! Nyckeln till detta stavas dock TID, att gå igenom detta för varje mening tar lång tid och då är det verkligen en fördel att vi är två i klassrummet!

För helt nya elever, eller om det är många som behöver hjälp samtidigt kan vi inte alltid ta den "långa vägen" men det brukar oftast fungera att en av oss kan ge eleverna längre enskild tid (eller i mindre grupp om de är flera som arbetar med samma saker) medan den andra läraren hjälper elever som kanske behöver mindre tid. För vi ser nu när vi arbetat på detta vis en tid, att det gör resultat och att eleverna kan arbeta mer sökande på egen hand. Målet med förberedelseklasser är ju att göra eleverna förberedda för att ingå i reguljär undervisningsverksamhet, och där kommer det inte alltid finnas tid för eleverna att få enskild hjälp på det vis som man kan få i förberedelseklass.

Genomgående i vår undervisning försöker vi att visa hur eleverna själva kan söka information på internet. Får vi en fråga där vi inte direkt vet svaret så brukar vi säga att "jag vet inte, men vi kan googla det!" Och så gör vi en sökning tillsammans på internet. Vi måste visa eleverna var de kan hitta svaren på sina frågor så att de längre fram kan söka svaren själva och känna sig trygga i det.
Google är din vän, helt enkelt!




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fbksjumila.blogg.se

Välkommen in till vårt klassrum! Detta är en blogg om hur vi arbetar språkutvecklande i alla ämnen med vår förberedelseklass 4-6 på Sjumilaskolan i Göteborg. Här finns elever från hela världen och tillsammans lär vi oss svenska samtidigt som vi har roligt.

RSS 2.0